> Les numéros > Scumgrrrls N°12 - Automne / Fall 2007

De grote oversteek oftewel The Battle of the sexes

Televisieprogramma’s over de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er veel. Goede televisieprogramma’s over de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er te weinig. In een Vlaams weekblad las ik over een nieuwe reeks, genaamd “De grote oversteek†.

Deze uitzending is eigenlijk een sociaal experiment dat plaats vindt in twee dorpen in de provincie Limburg. Vrouwen van dorp A verhuisden naar de vrouwen in dorp B, en diezelfde week deden de partners en echtgenoten exact de omgekeerde beweging. Hierdoor is een “vrouwen”dorp en een “mannen”dorp ontstaan.

Bedoeling van het sociaal experiment is om Vlaanderen met volledig vastgeroeste rolpatronen te confronteren.

De vrouwen en mannen die verhuisd zijn moeten immers de rol in het huishouden van de andere vrouw of man overnemen. Verleden maandag heb ik naar de eerste van acht afleveringen gekeken. Ik was nieuwsgierig en wilde weten of het programma bol zou staan van clichés, hoe het programma gefilmd zou worden, welk soort gezinnen aan dit sociaal experiment deelnamen, enzovoorts.

In deze eerste aflevering zag men vooral de verhuis, de eerste kennismaking en de taakverdeling. De miserie begon al met het zelf inpakken van de valiezen. We konden zien hoe enkele mannen er geen flauw idee van hadden waar hun valiezen staan, waar hun toilettas staat, laat staan wat nu precies in een tas moet worden ingepakt.

Men zag mannen hun scheerapparaat vergeten, hun sokken en ondergoed vergeten. De vrouwen waren vanzelfsprekend in een mum van tijd klaar met het onberispelijk inpakken van de koffers en geen enkele kandidaat was ook maar iets vergeten. Tweede deel was de kennismaking, en interessant wegens het niet op voorhand weten bij wie iedereen nu eigenlijk terechtkwam.

Zo zagen we een bakker terechtkomen op de boerderij van een dierenarts, de boer met huifkar aankomen in de krantenwinkel, de leraar aankomen bij de gepensioneerde, … Van de vrouwen zagen we de bakkerin toekomen in een restaurant, de kinderloze verpleegster terechtkomen bij een huismoeder met vier kinderen.

De eerste aflevering is geëindigd met het volgende cliché ; een portret van een groep vrouwen die nagaat welke taken haar de volgende dagen te wachten staan
 enkele van de vrouwen hebben trouwens diezelfde avond nog de armen uit de mouwen gestoken- en een portret van een bende mannen die in een zwembad liggen te plonzen met flesjes bier terwijl ze aan het klagen zijn over hoeveel hun respectievelijke partners en echtgenotes al dan niet zagen over de oneerlijke verdeling in het huishouden.

Een van de mannen die helpt in het huishouden ziet men dan ook helemaal alleen afwassen terwijl de andere mannen buiten plezier maken. Ondanks enkele grote clichés in de eerste aflevering ben ik ervan overtuigd dat men met deze documentaire dieper gaat dan de meeste andere en kan aantonen wie welke cruciale rol speelt thuis én in zijn/haar gemeenschap. Tevens kunnen we hopen dat een sociaal experiment als dit, vertoont op de nationale, niet commerciële zender, misschien zijn steentje kan bijdragen om anno 2007, het Europese jaar voor Gelijke kansen, ietsje meer het jaar van gelijke kansen voor iedereen kan maken.

Volgende week kunnen we in ieder geval, zien hoe een man na 34 jaar huwelijk beseft dat hij niet weet waar de suiker staat, een andere man geen enkel idee heeft hoe een gasfornuis aan te steken, en een andere beschaamd is om het karretje in de supermarkt voort te duwen. “Vrouwenwerk doen ? Over mijn lijk” . Een vierde, zich afvragend hoe men ronde aardappels bekomen kan door ze te schillen, zegt met het mesje en de patat in hand : “Dit is puur gezichtsverlies, da’s vrouwenwerk hé” ! De vrouwen kunnen we zien werken op straat uitvoeren, voetballen, paden en grasperken bewerken voor de gemeente en nog veel meer. Dat allemaal met de glimlach en zonder morren.

Het project loopt in samenwerking met het Europees Sociaal Fonds, de VRT en Sanoma Magazines. Voor meer info, kijk ook op www.mv-united.be. “De grote oversteek” elke maandag op kanaal één om 20.40.

FR

La guerre des sexes Ce nouveau programme de la télévision flamande est en fait une expérience sociale réalisée en collaboration avec la T.V. nationale et le fonds social européen pour confronter la Flandre aux inégalités dans les rôles conjugaux. Des femmes et des hommes changent de village pendant une semaine et reprennent les tâches de ceux qui sont partis : cela donne un village réservé aux femmes et un autre aux hommes. Qui avait dit que 2007 était l’année européenne pour l’égalité des chances ? En regardant ce programme on se demande vraiment si on n’est pas plutôt au Moyen Âge ! www.mv-united.be

EN

The Battle of the Sexes This new Flemish television program is actually a social experiment running in collaboration with National Television and the European Social Fund aiming to confront the Flanders with inequalities within the families. Men and women switch villages for an entire week, taking over each others tasks, thus creating one village filled with men and another filled with women. 2007 is European year of Equal Opportunities for All. And yet, when watching “De Grote Oversteek†or “The Battle of the Sexes†one could easily mistake 2007 for the Middle Ages ! www.mv-united.be